Sivut

Lukijat

maanantai 1. maaliskuuta 2010

Suuntana alokasluokka



Elämä ei ole pelkkää treenaamista! Nämä kuvat ovat Daven, Magdan, Pihlan ja Taran torstaiselta metsälenkiltä. Montako nahkalassieta mahtuu neliömetrille?
Kuluvan vuoden tavoitteita miettiessäni olen ottanut nyt konkreettiseksi tavoitteeksi Magdan kanssa ykköstuloksen saamisen tokon alokasluokasta. Vielä en osaa sanoa, miten realistinen tavoite tämä meille on, koska emme Magdan kanssa ole kokeessa olleet. Tavoite on kuitenkin asetettu, ensimmäinen kynnys on tietysti uskaltautua sinne kokeeseen, sitten näkee senkin, mitä treenattavaa vielä on, ja miten koira sellaisessa tilanteessa toimii - itsestäni puhumattakaan!

Katsoin tulevalta kesältä pari kolme sopivaa koetta, jotka laitoin kalenteriini. Tämä on hyvä tietysti siksikin, että esim. Magdan juoksut saattavat sekoittaa pakkaa. Ei sitten mene valmistautuminen hukkaan, kun on kalenterissa tila sitten vaihtoehtoiselle kokeelle. Lisäksi tuntuu lohdulliselta ajatukselta, että menipä se ensimmäinen koe miten vaan, on jo suunnitteilla seuraava sopivan ajan sisällä - kuitenkin niin, että niitä kokeessa huomattuja puutteita ehtii vielä korjata.

Tämän tavoitteen ottaminen tarkoittaa nyt sitä, että kevään treenailut tulevat painottumaan Magdaan ja tokoon. Toki käymme Magdan kanssa agissa kerran viikossa ja tanssitunnillakin välillä (Daven saa keskittyä pääosin tanssimiseen, toko sen kanssa nyt vain ylläpitotasolla, etten itse kyllästy lajiin), mutta Magdan pääpaino on tokossa: viikkotreenit ryhmässä tiistaisin ja sen lisäksi ryhmätreenejä vaihtelevissa paikoissa mahdollisuuksien mukaan lauantaiporukan kanssa sekä tietysti omia treenejä kotosalla ja ulkona kodin lähistöllä.

Ensimmäinen askel tässä valmistautumisessa on oman tasomme selvittäminen. Mitkä ovat vahvuudet ja mitkä heikkoudet? Mitä Magda jo osaa, missä on viilattavaa? Mitkä ovat suurimmat pulmakohdat, mihin treenaus painottuu?
Osan näistä asioista jo tiedänkin, mutta osaan haluan selvyyttä vielä tekemisemme videoinnin kautta - itseni ja oman toimintani näkeminen videolta on vähintään yhtä hyödyllistä kuin koiran tekemisen katsominen.

Liikekohtaisesti tarkasteltuna tilanne näyttää nyt tältä:

* Luoksepäästävyys: Magda on erittäin avoin ja kaikkien ihmisten kaveri, joten tässä treenaamme vain malttia. Namipalkattu ja toiminut hyvin, pysyy istumassa.
-> Treenataan ilman palkkaa/ satunnaisella palkalla/ kehuilla

* Paikalla makuu: Vahvin juttu tällä hetkellä, kestää jo monenlaisia häiriöitä, voin mennä piiloon ja voidaan ottaa vieraissakin paikoissa. Joka agi- ja tanssitreeneissä olen ottanut, säännöllisyys ollut valttia. Olen palkannut osin vain kehuin ja silityksin, toimii!
-> Jatketaan vahvistamista, otetaan myös koemuotoisena kaikkineen ja erilaisilla alustoilla (aiheuttaako esim. nurmikko nuuskimista?)

* Seuraamiset: Eniten tekemistä näissä. Käännöksiä ei ole otettu juuri lainkaan. Magda on ns. täysillä mukana, eli ei ole haahuilemassa minnekään, mutta taipumusta edistämiseen. Lisäksi korjaa itse perusasennon, jos epäilee tehneensä huonon, mikä tekee toiminnan välillä sähläävän oloiseksi ja toisinaan myös tökkää kättäni samalla kun pyörähtää sivulle (tämä kaikissa perusasennoissa pulmana). Namia ei ole kädessä ollut kuukausiin, joten on vain tapa, josta pitäisi nyt päästä eroon..
-> Treeniä. treeniä, treeniä!

* Jäävät liikkeet: Nämä ovat toinen vahvuusalue, on voitu treenata näitä vuorotellen ja Magda erottaa hyvin, kummasta on kyse. Voidaan tehdä lähes koemuotoisena (tosin ns. sunnuntaikävelystä, en vielä ota seuraamisesta), kestää paikallaan myös viereen palaamiseni. Sivu-käsky seisomasta jäänyt treenaamatta, joten tekee jonkin ylimääräisen säädön siinä ennen istumista, korjaa paikkaa tms., eli siihen treeniä.

* Estehyppy: Hyppää todella innokkaasti, nyt vain varmuutta siihen, että pysyy perusasennossa siihen asti, että saa luvan hypätä. Koska kestää jäävissä sen, että tulen vierelle seisomaan, en odota tässä ongelmia. Koska hyppäämismotivaatio on hyvä, otan mukaan seisomisen esteen takana ja sitten otetaan välillä kokonaisena, välillä motivaatiotreeninä (hypystä heittopalkka).


Mitä muuta?

- Treenattava oma toiminta ohjattuna, mukaan ”valmis”-sana, mahdollisuuksien mukaan uusia treenikavereita treeneihin liikkeenohjaajaksi ja luoksepäästävyyteen.

- Tokopanta käyttöön, se Magdalle kaulaan aina tokoilun alkaessa ja pois heti, kun ohi. Merkkinä siitä, milloin kontakti ja tekeminen alkaa, milloin loppuu.

- Namipalkkaus satunnaisemmaksi ja namit aina taskussa (tai repussa tms., ei näkösällä). Välillä annan vieraissa paikoissa extra-paljon palkkaa, toisinaan mennään vähällä. Kehut aina namien kanssa, välillä vain kehut, välillä koko liikkeitä ilman mitään -> kehut liikkeen jälkeen.



Magdan vahvuuksia ja heikkouksia
- Ei vaikuta juurikaan ottavan painetta vieraista ihmisistä, koirista tai paikoista, ei pelkää tai jännitä. Keskittymiskyky on iso plussa!
- Motivaatio on hyvä, sitä kannattaa vaalia -> toisinaan tylsiä vapaapäiviä kalenteriin, jolloin ei treenata tai edes tehdä pitkää metsälenkkiä.
- Ilmat vaikuttavat tekemiseen, Magda hidastuu kylmällä ja kostealla säällä, mutta niilläkin (kohtuudella) treenataan.
- Saalistushalu: rakastaa liikkuvien kohteiden jahtaamista, joten paikalla makuussa tätä erityisesti treenattava esim. palloa heittelemällä.

Julkaisenkin tämän tekstin jo pois odottelemasta, koska viikonloppuna on tarkoitus paitsi treenata myös suunnitella tarkemmin, viikkokohtaisesti, etenemistämme.

PS. Olen ottanut käytöön sivun alalaidassa näkyvän kävijälaskurin. Vajaassa viikossa käyntejä tässä blogissa on ollut jo yli sata! Ilahduttavaa huomata, että lukijoita on; ihan niin usein en sentään itse täällä käy, että tuollaisia määriä syntyisi. Minäkin seuraan useita treeniblogeja, aina niistä jotain vinkkiä ja ajateltavaa saa. Mukavia treenejä kaikille!

Ei kommentteja: