Sivut

Lukijat

sunnuntai 14. maaliskuuta 2010

Yhteenveto viikon treeneistä


Tällä viikolla olen hakenut erilaisia häiriöitä ja uutena asiana opetellut Magdan kanssa tokon käännöksiä. Teemana on ollut Magdan kanssa odottaminen ennen tekemään pääsemistä ja hallittu toimiminen sen nostattamista kierroksista huolimatta. Kokeessahan sitä odottamista tulee, joten tätäkin on syytä jo alkaa harjoitella.

Maanantai
Illalla tokoa, molemmat koirat, kotona.
* Paikallamakuun häiriöitä molemmille koirille. Yhteistreeni.
- yksi ylipitkä, 5 min., ei välipalkkaa. Pysyivät molemmat hyvin. Puolivälissä herkku kummallekin eteen ja menin koirien taakse, josta lopuksi vapautin herkuille.
- Myöhemmin toinen noin 5-7 min. Häiriöitä: omistajan tanssiminen, kumisella lelulla leikkiminen ja lelun heittely, ruokaa maahan eteen, narupallon vetely edessä maassa; tämä Davelle pahin. Välipalkkausta aina, kun selvisivät häiriöistä. Pari kertaa Dave nousi, Magda meinasi nousta kerran. Hyvä juttu, koska pääsin korjaamaan virheestä. Davekin hoksasi, ettei ollut tarkoitus nousta, ja katseli lopulta päättäväisesti häiriöstä poispäin.

Tiistai
Illalla Johannan vetämät Magdan tokotreenit Liedossa (lämmin sisähalli).
Pohjalla noin tunti koirapuistossa.
* Heti alkuun pitkä paikallamakuu koko ryhmälle (6 koirakkoa)
Tämä vaikea Magdalle, koska puhkuu energiaa ja intoa, kun tulee hallille. Erittäin hyödyllinen treeni! Magda oli hiljaa, nuuhki hiukan ja käänteli päätä, vaikka vieressä noustiin ja puhuttiin. Palkkasin tiheästi (kehut, silitykset, namit). Huomattava parannus vastaavaan tilanteeseen omissa ulkotreeneissä viikko sitten, jossa eka kertaa äänteli (ja lähti myös liikenteeseen). Nyt ollut taas treeneissä tuttuun tapaan hiljaa.
Johannan kommentti: Magdalla alkaa olla korkea motivaatio, joka nostattaa kierroksia. Nyt opiskeltava koiraa ja vireen säätelyä; miten toimii erilaisissa tilanteissa (esim. milloin ruoka viimeksi, miten paljon aktiviteettia samana päivänä ennen treeniä on optimaalinen jne.)
* Seuraamisen käännöksiä: pari askelta seuraamista, käännöksissä katseen kääntämistä käännyttävään suuntaan, palkkasana heti, kun koira kääntynyt (ei odoteta että on perusasennosssa asti). Mieluummin oikean tekemisen merkkaus palkkasanalla kuin klikkerillä, auttaa pitämään kontaktin kasvojeni suuntaan.
Tämän kääntymisen otin viikon pääharjoitukseksi kotona ja muissa treeneissä.
* Lisäksi sivulletuloa kokeeksi niin, että koiran puoleinen käsi selän takana - ei pääse tökkäämään kättä.

Keskiviikko
Alkuillasta Magdan kanssa tokoa parkkipaikalla Naantalintien lähellä. Ihan uusi paikka meille ja myös uusia treenikavereita (yht. 5 koiraa)
* Tavoite: keskittyä uudessa paikassa ja uusien kavereiden kanssa. Tämä tänään hyvä!
* Vaikeutta/häiriötä: odoteltiin muita noin 15-20 min., Magda nosti kierroksia, odotellessa äänteli ja intoili muista. Lisäksi märkä maa ja vesilammikot. Otin kuivemmissa kohdissa, meni ok. Annoin kokeeksi ruuan päivällä (yleensä treenipäivinä aamulla puruu, herkkuja treeneissä ja ruoka illalla treenin jälkeen).
* Tein käännöksiä, leikittiin, perusasentoja, parin askeleen seuraamisia, yksi oikein onistunut luoksetulo ja samoin 10+ luoksepäästävyys (vieras ihminen voi katsoa hampaatkin, ja peppu maassa, palkka taskusta vasta kun "tuomari" menossa pois)
* Lopuksi porukalla paikallamakuu (takki Magdalla), yksi välipalkkaus, meni oikein hyvin: tyyni & hiljaa.
* Treenin jälkeen koirapuistoon, jossa juoksutti kolmea samojedia kuin viimeistä päivää. Hienosti piti intonsa kurissa treenin ajan!


Myös lepo on tärkeätä. Dave uinahti kirjallisuuden äärelle.

Torstai
Reilun parin tunnin metsäreissu molempien kanssa. Ei treenejä.

Perjantai
1. Päivällä kahteen otteeseen Magdalle noin 3min käännöstreeni kotona. Alkaa olla oikein kivasti jyvällä tästä!
2. Alkuilta, koiratanssi, Dave, Johannan treenit Liedossa(lämmin sisähalli)
Uutena juttuna omistajan takana pysyminen; pohjatreeni sille, että koiralle voidaan teettää erilaisia liikkeitä omistajan takana.
Lämmittelyksi seuraamisia molemmin puolin (seuraa hyvin "väärälläkin" puolella, oikeassa kohtaa), pujottelua jalkojen välistä, ryömimistä, peruuttamista (tämä vaikein Davelle näistä).
* Omana liikkeenä sellainen, että käsien taputuksesta hyppää päin. Tämä toiminut opettamattakin, mutta otan ihan yhdeksi liikkeeksi.
* Otin myös hallintatreeninä paikalla makuuta sillä aikaan, kun Johanna antoi ohjeita.

Lauantai
Olin itse katsomassa ensi kertaa tokokokeita Liedossa Tsaun hallilla. Molemmat osallistuneet trenikaverit olivat palkinnoilla: toinen porokoiran kanssa avoimessa ykköstuloksella kolmas, toinen lyhytkarvaisella colliella voittajaluokassa kakkostuloksella luokkavoitto. Mahtavaa!
Paljon oppii muita katsomalla, hyödyllistä oli. Jo paikalla meneminen ilman koiraa jännitti, mitähän se sitten jonain päivänä on koiran kanssa?
* Iltapäivällä Magdan kanssa pariin otteeseen käännöksiä kotona noin 2-3 min. kerralla.

Sunnuntai
Aamutreeni, parkkipaikka teollisuusalueella Akselintiellä. Molemmat koirat.
Häiriöt: hankala sää, lumisade ja viimainen tuuli, liukas alusta, uusia treenikavereita, Magdalla lisäksi odotus vieraassa autossa, vain lyhyt pissalenkki ennen treenejä.

* Daven kanssa otin seuraamisia, meni kivasti, liukas ei haitannut. Paikalla makuuta yksin niin, että toisessa päässä muut treenasivat, tein häiriöksi kävelyä. Hyvin pysyi. Lisäksi tehtiin koiratanssin kotiläksyjä. Treenin lopuksi paikalla makuu yhden treenikaverin kanssa. Kaveri nousi, palautettiin alas, Dave pysyi, josta välipalkkasin. Vähän käänteli päätä, kun takana revitysleikkiä ja haukkumista, mutta pysyi hienosti.
* Magda oli ratketa liitoksistaan, tarmon kohdentaminen oli alussa taas hankalaa, kun oli säntäämässä parhaan koirakaverinsa luo ja heti käskystä yhtä isolla energialla tekemässä sivulletuloja (kauhoi lahjettani..) ja sitten lentämässä taas jonnekin.
* Tehtiin Magdan kanssa helppoja lyhyitä seuraanmisia, hyvin alkoi pelittää, ei edistämistä enää.
* Magdalle vieraan ihmisen kanssa taas luoksepäästävyys, sai kosketella ja katsoa hampaat, pysyi kauniisti istumassa.
* Luoksetulon paikalla istuminen oli vaikea, muilla oli jo treeni loppu, eli kenttä hiljainen, ihmisiä seisoi takana ja otti häiriön nyt tosi pienestä äänestä, joka takaa kuului(tuulen puuska, hihan kahahdus). Magdalle meteli ja vilske tutumpi häiriö kuin hiljainen risahdus selän takaa - tätä pitää siis harjoitella lisää. Hallitreenistä toisaalta enemmän rutiiniakin, eli harjoitusta, harjoitusta. Saatiin kyllä onnistunut istuminen ja kiva luoksetulo loppuun (kylmä ilma saattoi osaltaan vaikeuttaa tätä).
* Treenin jälkeen Dave ja Magda hurjan leikkisiä ja puuhakkaita, vein puistoon kahdestaan telmimään. Ottaen huomioon, mikä meiniki ja energia Magdalla oli sisällään ja miten isot häiriöt oli pohjalla (se odottaminen varsinkin) se teki varsin hyvin.

* Su-illalla ovat vielä luvassa Magdan agitreenit Liedossa.
Tässä kaksi videota viimeviikon treenien radoista. Jälkimmäisessä Magdalla vetää ohi putken ja itse unohdan radan hetkeksi putken jälkeen, mutta muuten meni kivasti. Magda tekee agiakin hiljaa, eli haukkuva koira edustaa innostunutta yleisöä.





Ensi viikolla luvassa on vähemmän yhteistreenejä ja enemmän lyhyitä parin minuutin juttuja kotona.

3 kommenttia:

Lotta kirjoitti...

Huh. Miten edes muistat kaiken!

Lotan kanssa ollaan saatu nyt tosi hyvää rauhoittumisharjoittelua (onko sama asia?) näyttelyissä ja eläinlääkärikäynneillä.

Hirveä hinku olisi jo kanssa Johannan tunneille, olisi jo taas aika saada kunnollista opetusta.

Magdahan meni tosi hienosti tuon radan! On ihan selvästi perillä siitä mitä ootte tekemässä. Eikä näkynyt mitään merkkejä epäröinnistä esteiden hyppäämisessä tms. Tosi hyvä agi-koira ainakin näin asiaanperehtymättömän silmissä =D

Aluksi ihmettelin sun ohjaajan "supertaitoja", mutta sitten tajusin äänen olevan poissa päältä =D Hetken siis luulin sun vaan äänettömästi osoittelevan esteitä Magdalle... Ja äänet päälle viriteltyäni Lottakin yhtyi videon seuraamiseen =)

Mari kirjoitti...

Minulla on salainen ase: treenipäiväkirja! Suosittelen, olen vasta nyt ottanut käyttöön, mutta on tosi hyvä apu. Siihen kun heti treenin jälkeen kirjoittaa asiat, muistaa sitten seuraavalla kerralla, mitä tehtiin, miten meni, mistä kannattaa jatkaa jne. Ja näkeehän siitä kehitystäkin varmaan sitten, kun myöhemmin, vaikka parin kk jälkeen katselee.

Kun videoissa on äänet päällä, kuulee myös sen, miten huudan välillä väärää estekäskyä.. :)
Jännä juttu kyllä, edellisen koirani kanssa tehtiin joskus rataa kokeeksi ilman käskysanoja, ja kyllä se meni ilman käskytystäkin, käsimerkkien perusteella.
Oikeastaan vasta agin kautta olen tajunnut, miten paljon koirat lukee kehon kieltä, ottaa siitä suuntia. Ja jos näyttää esteestä ohi, koira helposti myös menee ohi - vaikka sanoisi mitä :D

Ja todellakin tulette Johannan tunneille, olisi niin kiva päästä treenaamaan yhdessä!

Lotta kirjoitti...

No mä ajattelin kanssa, että sulla on oltava jokin salainen keino kaiken muistamiseen! Tarvii katsoa, jos saisin aikaiseksi ruveta sellaista päiväkirjaakin pitämään.