Sivut

Lukijat

perjantai 2. huhtikuuta 2010

Tokoleiri saaristossa

(Luokkakuvassa Sepe, Tikku, Magda ja Dave: Leirillä myös ulkoiltiin keväisessä metsässä.) Lähdimme koirien kanssa saaristoon parin päivän pienelle tokoleirille treenailemaan porojen ja omistajansa kanssa. Torstaina, melkein heti asetuttuamme tokoleirimme kyläpaikkaan taloksi, otin Magdan kanssa pihalla kolme liikettä koemuotoisina. Tosin palkkasin ensimmäisestä perusasennosta ja viimeisestä liikkeestä, hypystä. Joka tapauksessa siis kolmen liikkeen setti, mukana pieni seuraaminen, luoksetulo ja estehyppy. Luoksetulossa perusasento oli vino, muuten meni ihan jees.
Otimme Magdan kanssa pitkästä aikaa myös ruutua, ja ihan operantisti, palkka kun itse hakeutuu ruutuun, tämän osaa jo hyvin. Ei voinut kuin nauraa sitä tarkkuutta, jolla itseään asetteli (harjoitusvaiheessa ruutumme ollut tavallista pienempi), varsinaista taskuparkkeerausta, kun huomasi olevansa liian edessä.

Dave ja Sepe tekivät perjantaina hyvän paikallamakuun kaikenlaisesta häiriköinnistä (pallon heittelyä, yli kävelyä, juoksupyrähdyksiä ja lelulla houkuttelua) huolimatta.

Linkki videoon

Tyttöjen eli Tikun ja Magdan paikallamakuussa otimme vuorotellen piiloon menemistä ja myös muuta kuljeskelua, osan ajasta olin selkä päin. Hyvin meni, naapurin koirakin antoi häiriötä haukkumalla, mutta eivät nousseet.
Viime treeneistä viisastuneena harjoittelin omia käännöksiä ilman koiraa, ja toki koirankin kanssa. Magda teki elämänsä ensimmäisen täyskäännöksen, eikä yhtään hullummin. Oma liikkumiseni näyttää (taas) lievästi sanottuna oudolta (epävarmaa hiippailua, mietin kamalasti ja silti teen tuon ihmeellisellä ennakoimattomalla nykäyksellä). Sitäkin parempi suoritus koiralta!
Nyt kun oli treenikaveri kommentoimassa ja vielä aidattu pihakin treenpaikkana, kokeilin sitä pallolla palkkaamista Magdalle. Joskus olen sitä luoksetulosta tehnytkin (vapautan ja heitän pallon taakseni, kun koira on tulossa), mutta seuraamisesta Magdalle en. Davea olen palkinnut ihan lelun revittelyllä, mutta itse asiassa pallokin tuntui saavan siihen mukavasti vauhtia.
Torstaina otin sitten pallopalkalla Magdan kanssa juuri luoksetulon ja hyppyä, perjantaina sitten seuraamistakin. Ihana juttu, toimi hyvin! Vire nousi, ja kuten arvelin, tarkkuus oli ensin hakusessa, mutta ei pahasti. Loistojuttu, työstämme seuraamisen tekniikkaa edelleen ja palkkaan pallolla toisinaan muista jutuista, seuraamiseenkin se aikanaan liitetään.
Daven kanssa palattiin pitkän ajan jälkeen tekemään ruutua ja noudon alkeita, koska haluan nyt tehdä tämän setämiehen kanssa ihan jotain muuta, saada kivaa vaihtelua molemmille. Kapulan kanssa muutaman yrityksen jälkeen parhaalta vaihtoehdolta vaikutti se, että kapula on minulla kädessä, josta Dave sen ottaa suuhun. Nyt haki kapulan kädestä omatoimisesti reilusti suuhun, josta heti palkkasin, eikä sen pidempää vielä edes yritetty. Vielä Dave ei siis edes pitele itse, vaan vain avaa reilusti suun ja kapula käy siellä.
Daven osalta leirin tärkeitä juttuja olivat myös ihan arkiset asiat, kuten naapurisuhteet. Kolmella tonttinaapurilla oli kaikilla koira vuorollaan pihalla, mutta vaikka Dave jonkin kerran kävi aidan takana isottelemassa, se tuli kutsusta takaisin eikä sitten enää edes lähtenyt tsekkaamaan, vaikka naapurin koira pihalta "huutelikin".

Magdan kanssa otin myös ns. ohjattua loikoilua, eli lepäilyä hommien välissä. Olen tehnyt sitä ihan niin, että kutsun luokse ja ohjaan lepoasentoon (ei mitään käskyä), rauhoittelen siihen. Tämä onnistuu esim. hallitreeneissä hyvin niin, että menen itse viereen kyykkyyn. Usein Magda on ollut siinä yhteydessä kiinni, mutta nyt meni mukavasti näin irtikin, katselimme treenikaverien hommia ja Magda odotteli rauhassa omaa vuoroaan.

Ei kommentteja: