Sivut

Lukijat

torstai 13. toukokuuta 2010

Möllitokoilua helatorstaina



Osallistuimme helatorstaina tokon ylituomarin Tuija Seren Turussa Peltolassa järjestämään möllitokoon. Valitsimme "luokista" sen helpomman, jossa on vain hihnassa seuraaminen (ei vapaana seuraamista siis) sekä lyhyempi paikallamakuu, koska tavoitteena oli saada kokeenomainen treeni ja onnistumisia. Muut liikkeet olivat periaatteessa samat kuin tokon alokasluokassa.
Päivästä tuli kuuma, mutta lupailtua ukkosta ei onneksi tullut ainakaan "kokeen" aikana. Olosuhteet olivat muutenkin kaikin puolin hyvät, teollisuusalueella olemme itsekin toisinaan treenailleet, joten asfalttipohja sopi hyvin. Tavoitteena oli lähinnä testata omaa jännittämistäni ja sen vaikutusta Magdan tekemiseen. Osallistujat saivat halutessaan palkata liikeiden välillä, eikä siitä rokotettu - itse asiassa joissakin kohdissa Tuija Sere suorastaan käskytti palkkaamisen. Tämä oli hyvä, sillä tiettyjä liikkeitä koirat herkästi ennakoivat, niinpä esim. hypyssä esteen takana koirat palkattiin ennen perusasentoon käskemistä. Osallistujien pisteitä tai sijoituksia on siis turha listata, koska jokainen teki ihan omalla tavallaan ja esim. epäonnistuneen liikkeen sai uusia tai tehdä vaikka helpotetun version, jos halusi saada onnistumisen.
Ennen paikallamakuuta haettiin Magdan kanssa ihan rentoutumista, ja hyvinhän se onnistui ennen kehään menoa.


Minä onnistuin noin viikko sitten hajottamaan jäävät liikkeet kokeilemalla lelupalkkaa namipalkan sijaan. Magdan vire nousi niin paljon, että tuli virheitä ja niiden mukana epävarmuutta. Ensin seisominen ja maahanmeno menivät vain sekaisin, sitten epävarmuus näkyi jo asennon pitämisessäkin. Auts! Nämä meidän itse asiassa vahvimmat liikkeet olivatkin ihan levällään "kokeeseen" mennessä, ja sitä ne olivat tietysti sielläkin. Otimme helpotetut uusinnat niistä ja saimme kumpaankin onnistumisen toisella yrittämällä. Hyvä niin, näihin palataan seuraavissa treeneissä sitten huolella.
Yllättäen myös pomminvarmaksi mieltämässäni luoksetulossa Magda lähti hiippailemaan perään. En muista, koska tällaista olisi viimeksi sattunut! Tuomari huomautti Magdan olevan hyvin nopea liikkeissään, se kannattaa jättää hiukan huolellisemmin, ensin odotus-käsky ja sitten vasta oma liike. Asiastani varmana lähdin vaan menemään - ja Magda mukana.. Otimme siitäkin uusinnan, alla video onnistuneesta versiosta, joka tuomarimme mukana oli ihan kympin luoksetulo. (Kokeessa liike olisi tietysti mennyt nollille, kun ei ensimmäisellä onnistunut.)



Sitten varsinaisiin onnistumisiin. Juoksutarkastus meni nätisti, Magda ei hyökynyt tuomarin päälle, vaan antoi kauniisti tutkia. Ensimmäisestä arvosteltavasta liikkeestä eli luoksepäästävyydestä saimme kympin, samoin kymppi tuli ihanaa kyllä paikallamakuusta (siitä video alla).



Ainoa seuraamisliike oli tosiaan hihnassa seuraaminen, siitä tuli hienosti ysi. Jopa juoksupätkä meni hyvin - tämähän ei ole treeneissäkään vielä oikein pelittänyt. Hyvä Määkky!
Estehyppyä treenasin vielä tiistaina kovasti, koska sen kanssa on ollut taukoa. Magdan into on tässä liikkeessä huipussaan, joten esteen lähestyminen pelotti minua (kuten videolta näkyy, hipsimme lähemmäs) - pelkäsin, että varastaa esteelle, koska siitä tulee sitten suoraan nolla, hypätä saa vasta liikkurin käskystä. Saimme tähän Sereltä hyvän vinkin lähestyä estettä jatkossa sivusta, ei suoraan, jolloin koiran on helpompi pidätellä intoaan. Kuten videon pulinasta käynee ilmi, luulin, että seiso-käskynkin saa antaa vasta käskystä. Tarkemmin ajateltuna hupsu ajatus, mutta siksi sen kanssa hidastelin. Siitä siis pistemenetys, koska koira jo seisoi kun käskyn sanoin (saimme kasin).



Muihin onnisumisiin luen myös sen, että Magda näin ihan vieraassakin paikassa ja kuitenkin tavallista selvästi vähemmällä palkalla ja leikittämisellä yms. treenipuuhalla oli hyvin mukana. Pidin Magdan koko kokeen ajan (seuraamista lukuun ottamatta) irti, ja likka olikin kivasti kuulolla ja hollilla. Perusasennot olivat nopeita ja siistejä. Ennen paikallamakuuta otimme vain rentoutumista, ja se onnistui vieraassa paikassa, vieraiden koirien keskellä hyvin. Ennen muita liikkeitä olisin näin jälkikäteen ajateltuna voinut leikittää ja nostattaa Magdaa ennen kehään menoa, koska se oli varsin rennossa tilassa. Toisaalta nyt Magda teki osaamansa asiat tarkasti, että puolensa tässäkin.

Kaiken kaikkiaan hyvä kokemus meille, ja loistojuttu, että epäonnistuneet kohdat sai halutessaan uusia. Näin koiralle ei jäänyt viimeiseksi mieleen epäonnistumista vaan onnistuminen, ja virheen sai heti korjattua. Olin kyllä tosi tyytyväinen, että Magda oli muutamista fiboista huolimatta tullut tokoilemaan, eikä se hakenut kontaktia vieraisiin ihmisiin tai koiriin vaan malttoi odotella kivasti ne väliajatkin, kun tuomari antoi palautetta tekemisestämme. Vielä olisi toinen mölleily suunnitteilla ennen ekaa alokasluokan koetta.
Ai niin, yksi arvosana vielä: kokonaisvaikutelma, jolla arvioidaan myös koirakon yhteistyötä. Saimme siitä ysin, ja loppukommenttina oli, että Magdalla on jo paljon osaamista, monet asiat se tekee tosi hyvin.
Nyt sitten vain rikotut liikkeet kuntoon sekä tietysti vahvistamaan osattuja asioita. Mitäpä tähän muuta, kuin että hyvä Mägdyläinen, hyvin sinä vedät!

Ei kommentteja: